ian. 122021
 

Imaginația, complexitatea și creativitatea s-au reflectat în lucrările scrise de mână ale elevilor din clasele a IX –a, trimise la Concursul „File din poveste”, în cadrul căruia cinci dintre ei au fost apreciați pentru prestația deosebită cu două premii I, un premiu II și două mențiuni.

Dornici să șlefuiască cuvinte în marmura brută a semnificațiilor, astfel încât operele lor să transmită emoție și lumină, tinerii cantemiriști s-au lăsat cuprinși de magia Crăciunului și de tema sugestivă a concursului „Clopoțelul Magic”.

Rezultatele obținute sunt cununa muncii lor și rodul pasiunii pentru literatură.

„Am fost surprinsă plăcut să aflu că elevii mei au fost premiați la Concursul „File din poveste”, ediția 2020, organizator Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” Ploiești. S-au lăsat purtați de magia sărbătorilor de iarnă și au participat cu lucrări originale pentru cele 3 secțiuni: felicitare, poveste de Crăciun și fotografie – tradiții de Crăciun. Munca lor a fost încununată de succes, prin diplomele și cărțile primite”, a transmis prof. de Limba și literatura română, Georgiana Neagoe.

„Consider că literatura nu este altceva decât contopirea dintre sufletul uman și armonia infinită. Dacă sunt totdeauna în căutarea unor răspunsuri, dacă simt în mine un dor permanent de acea stare în care, prin literatură, întreaga ființă vibrează, este pentru că, atunci când citesc, respir alt aer, trăiesc o altă realitate, închid ochii și îmi imaginez o altă lume, ideală poate, pe care aș vrea să o descopăr minut cu minut, clipă de clipă. Astfel, am învățat ce înseamnă a citi cu pasiune, a trăi viața personajelor din cartea preferată. Prin lectură, am învățat să nu îmi reprim sentimentele, pe care le aștern apoi în scris, creându-mi propria lume, propriul univers. Dintotdeauna, m-am descoperit prin latura umană, sentimentală și mi-am dorit mereu, ca prin intermediul ei, să pot excela. Desigur, drumul spre succes este pavat cu obstacole, dar prin muncă și pasiune”, totul este posibil, elev Maria Rotărescu, distinsă cu Premiul I.

„Pasiunea mea pentru fotografie s-a născut din dorința de a imortaliza anumite clipe, frânturi din viață pentru a le retrăi și resimți de fiecare dată când simt nevoia. Fotografia e un mod de a mă exprima liber și de a-mi crea propriul stil. Mă ajută să îmi ilustrez lumea în diferite ipostaze și mă infiltrează  într-un alt univers, scufundându-mă într-un ocean de culoare și emoție. Arta de a fotografia este deosebită și implică pasiune și devotament, de asemenea și dorința de a exterioriza sentimentele printr-un mod mai aparte, căci o poză bună transmite emoții nebănuite”, elev Teodora Jighir, distinsă cu Premiul I.

„Pasiunile sunt ceea ce ne definesc. Acestea reprezintă poarta de scăpare din monotonia vieții de zi cu zi. Pasiunea mea este literatura. O carte este ceva elocvent, ce stupefiază cititorul prin modul ei unic de a prezenta hibele societății sau calitățile acesteia. De la distopiile lui Orwell pană la parabolele lui Bradbury, percepția oamenilor asupra vieții a fost schimbată radical prin intermediul lecturii”, elev Raul Florescu, distins cu Premiul II.

„Fiecare dintre noi are o pasiune, ceva ce ne place să facem, care ne face fericiți. Pasiunea mea este lectura, o activitate ce mă relaxează și totodată mă ajută să mă desprind de realitate. Pentru mine este un refugiu, un loc nestabilit care mă surprinde de fiecare dată și mă fascinează”, elev Cătălin Andrei Ionescu, distins cu Mențiune.

„Succesul nu vine de la sine ci se clădește prin vocație, pasiune și muncă. Esențial este să crezi în tine, să ai o dorință constantă de a cunoaște mai mult de a te autodescoperi. Pentru mine, „să scrii” înseamnă să șlefuiești cuvinte în marmura brută a semnificațiilor, astfel încât opera ta să fie emoție și lumină. Munca este un factor important în acest proces, dar și sprijinul primit din partea dascălilor, pentru care le sunt profund recunoscătoare. Consider că sunt într-o căutare constantă a echilibrului între mediul școlar și cel social, țelul meu fiind performanța. 

Sunt multe arii de studiu care mă atrag, însă literatura este partea umană care contrabalansează profilul real al Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir”, pe care cu mult entuziasm am ales să-l urmez”, elev Ioana Cristina Șerbu, distinsă cu Mențiune.

Felicitări și mult succes în continuare!