oct. 022012
 

    Deşi pare paradoxal, punctajul obţinut de Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” la evaluarea externă efectuată de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar – 107,712 puncte – este mai mare decât punctajul maxim posibil – 96 de puncte pentru calificativul „Excelent” (24 de indicatori de performanţă x 4 = 96 puncte). Diferenţa este rezultatul evaluării indicatorilor de performanţă suplimentari specifici şi al recunoaşterii calităţii actului educaţional întreprins. În Atestatul privind nivelul calităţii educaţiei oferite se precizează: . „Se atestă obţinerea calificativelor Excelent, cu un punctaj de 107,712, la 24 de indicatori de performanţă prevăzuţi în Hotărârea Guvernului nr. 1534/2008, privind aprobarea Standardelor de referinţă şi a indicatorilor de performanţă pentru evaluarea şi asigurarea calităţii în învăţământul preuniversitar”, ceea ce aşează colegiul cantemirist în topul instituţiilor similare din reţeaua învăţământului preuniversitar românesc.

       În conformitate cu rapoartele întocmite de către experţii Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” a primit atestatul nivelului calităţii educaţiei furnizate, raportat la indicatorii de performanţă din standardele de referinţă evaluate. Atestatul are o valabilitate de 5 ani, respectiv din anul şcolar 2012-2013, până în anul şcolar 2016-2017, inclusiv. Un astfel de rezultat a fost posibil printr-o muncă asiduă a întregului personal al colegiului (profesori, ofiţeri, subofiţeri, salariaţi civili, elevi) coordonat de o echipă managerială devotată şi pătimaşă profesional, în fruntea căreia se află colonelul dr. Constantin Moraru, comandantul instituţiei şi prof. dr. Aurel Constantin Soare, directorul adjunct al instituţiei, care a promovat permanent un act educaţional performant.
Plasat pe aceleaşi coordonate ale transformării, Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” arată altfel de la o zi la alta. Nivelul ridicat de pregătire a elevilor şi a corpului de cadre didactice şi instructori, de la Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” a fost perpetuat şi confirmat în decursul celor 100 de ani de existenţă.
Multitudinea rezultatelor remarcabile creionează o viziune optimistă asupra posibilităţilor de a considera educaţia realizată în Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” conformă cu aspiraţiile tinerilor de azi. O simplă răsfoire a palmaresului cantemirist din anul şcolar anterior poate aduce zeci de argumente în acest sens. Anul şcolar 2011-2012 a fost un an important, atât din punct de vedere al realizărilor, cât şi din punct de vedere al distincţiilor primite.
Dacă, în octombrie 2011, urmare a evaluării instituţionale realizate de ARACIP, Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” a primit calificativul maxim care poate fi acordat unei instituţii de învăţământ preuniversitar, anul 2012 a pus în lumină realizări de o memorabilă valoare.
La 4 iunie 2012, la aniversarea a 100 de ani de nobilă şi demnă existenţă, Drapelul de luptă al colegiului a fost decorat, prin Decret Prezidenţial, cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de cavaler, cu însemn pentru militari, de pace, care reprezintă forma cea mai înaltă de apreciere a activităţii acestei şcoli. Cu acelaşi prilej, şeful Statului Major General a conferit colegiului „Emblema de Onoare a Statului Major General”.
La 7 iunie 2012, încununând o perioadă de realizări instituţionale de mare anvergură, colegiul a primit titlul de „Şcoală Europeană – 2012”, clasându-se pe locul I în clasamentul naţional la licee şi pe poziţia a doua în concurs, cu 175 de puncte.
Instituţia a reuşit să se integreze cu succes în spaţiul educaţional european prin intermediul celor două proiecte Comenius, „Pride and Prejudice” (2009 – 2011) şi „Music Matters” (2011 – 2013).
Colegiul a devenit în anii din urmă un excelent centru al educaţiei preuniversitare, fapt dovedit de rezultatele pe care le-au avut elevii şi absolvenţii la examene, olimpiade şcolare şi concursuri cu anvergură naţională şi internaţională:
– procent de promovare a examenului de bacalaureat – 100%;
– procentul de admitere în instituţiile militare de învăţământ superior şi postliceal al
absolvenţilor din promoţia 2012 – 93,26% raportat la numărul participanţilor la concursurile de admitere;
– 82 de premii şi menţiuni la faza judeţeană a olimpiadelor şi concursurilor şcolare;
– 24 de elevi calificaţi la faza naţională şi internaţională a olimpiadelor şi concursurilor şcolare; Sunt edificatoare exemplele care urmează:
Eleva Violeta Bucur s-a calificat la faza internaţională a Concursului NetRiders 2012, obţinând Premiul I la fete – Top Female Score (cel mai bun scor la fete), fiind pregătită de profesorul Dimitrie Daniel Plăcintă. La disciplina informatică, elevii Liviu Anghel Silviu Badea, Daniel Botea, Irinel Ileana şi Alexandru Iorga, sub îndrumarea doamnei profesoare Nicoleta Dichei, au obţinut cinci premii I cu medalie la faza naţională a Concursului de informatică „Evaluare în educaţie”. Elevul Alexandru Dascălu a obţinut locul II la Concursul Naţional “Memoria Holocaustului”, sub îndrumarea prof. Gheorghe Bîlgă. În galeria olimpicilor se înscrie şi Roxana Ştefan, îndrumată de doamna profesoară Irina Floştoiu, care a reuşit performanţa remarcabilă de a obţine pentru al doilea an consecutiv Premiul special la Olimpiada de limba şi literatura română. Elevul Milică Iconaru, înzestrat cu har şi inspirat de creaţiile marilor poeţi români a obţinut Premiul I la Concursul de poezie patriotică „Noi suntem Români”, ce s-a desfăşurat la Blaj, anul trecut în cadrul aceluiaşi concurs obţinând Premiul de Excelenţă. Eleva Cristina Boşneag, a obţinut premiul II la faza naţională a concursului de produse ale proiectelor europene „Made for Europe”.
Acestor performanţe li se adaugă locul I pentru al şaselea an consecutiv la Festivalul Naţional de Umor Cazon „Podul Minciunilor” desfăşurat la Sibiu şi locul II la Olimpiada de vară a sportului militar liceal.
Dar, mai presus de toate acestea, colegiul se mândreşte cu cei 13000 de absolvenţi, a căror reuşită confirmă şi consolidează valoarea acestui lăcaş militar de educaţie şi cultură.
Vocaţia calităţii, exigenţa, preocuparea constantă pentru performanţă definesc „spiritul cantemirist” şi toate se regăsesc sub semnul Excelenţei în educaţie.
Sunt doar câteva elemente de viaţă şi activitate, care vin să sublinieze faptul că starea de normalitate în “Cantemir” înseamnă performanţă.