iun. 072012
 

      Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir”, continuatorul tradiţiilor Liceului Militar „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu, a aniversat luni, 4 iunie, un secol de existenţă.

       Manifestările dedicate evenimentului centenar s-au desfăşurat în zilele de 3 şi 4 iunie.

      Duminică, 3 iunie, o delegaţie a colegiului formată din comandantul instituţiei, colonel dr. Constantin Moraru, director adjunct, profesor dr. Aurel-Constantin Soare, foşti şi actuali profesori, ofiţeri, personal civil contractual şi elevi s-a deplasat la Mănăstirea Dealu, lângă Târgovişte, unde a avut loc un „Te Deum”. De momente de înaltă trăire sufletească a avut parte întreaga delegaţie prezentă la eveniment, în locul unde a început istoria Colegiului Militar Liceal „Dimitrie Cantemir”.  Punctul culminant a fost acela în care comandantul instituţiei, colonel dr. Constantin Moraru, împreună cu elevul caporal Milică Iconaru au aprins torţa simbolică de la candela care arde veşnic la căpătâiul Marelui Voievod – Mihai Viteazul. Cu torţa aprinsă,  reprezentanţii  colegiului s-au întors la Breaza. Suita manifestărilor a continuat  în  centrul oraşului unde s-au desfăşurat un spectacol omagial şi o retragere cu torţe. Cadre militare, elevi în uniformă cu torţele aprinse au creat o atmosferă vibrantă pe străzile oraşului. Clipe de emoţie  au urmat în incinta instituţiei, unde ultimul clopoţel a sunat pentru absolvenţii promoţiei a LXXXVIII-a, denumită generic Promoţia centenară „Neagoe Basarab – 500”. Lacrimi, regrete, gânduri şi urări de bine, îmbrăţişări şi speranţe…toate acestea definesc ultimul apel şi ultima premiere  a elevilor de clasa a XII – a, care păşesc dincolo de pragul adolescenţei şi lasă în urmă amintiri şi trainice prietenii. A fost o serbare şcolară în care cele două spirite, mănăstirean şi cantemirist, s-au regăsit înălţător într-o veşnică îngemănare.

        În ziua aniversară, luni, 4 iunie, colegiul, în haine de sărbătoare, a primit înalţi oaspeţi: ministrul Apărării Naţionale, domnul Corneliu Dobriţoiu, domnul Sorin Encuţescu – consilier de stat al Prim ministrului României, locţiitorul Şefului Statului Major General, domnul General lt.dr. Dan Ghica–Radu, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, domnul General-maior Ariton Ioniţă, generali şi ofiţeri din structurile centrale ale ministerului şi ale categoriilor de forţe ale armatei, comandanţi de mari unităţi, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, mănăstireni şi cantemirişti.

      Cu acest prilej a fost decorat Drapelul de luptă al instituţiei cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de cavaler, cu însemn pentru militari, de pace şi a fost dezvelită placa aniversară pe care stă scris: „Arc peste timp, când spiritul şi rodnicia unui secol se îngemănează în eterna cetate cantemiristă, cu recunoştinţă şi preţuire pentru nesecatul izvor de înţelepciune şi demnitate mănăstirean”. De asemenea, au fost dezvelite plăcile cu numele comandanţilor instituţiei din anul 1912 până în zilele noastre şi a fost inaugurată Sala excelenţei educaţionale, în care, la loc de cinste, se regăsesc distincţiile şi numele absolvenţilor care se integrează armonios în marea familie a mănăstirenilor şi cantemiriştilor, a liceenilor militari care şi-au făcut la Dealu, la Roman, la Predeal sau la Breaza ucenicia ostăşească.

       În ziua aniversară, la emoţiile fireşti, născute din măreţia evenimentului, s-au adăugat emoţiile de final, transmise de elevii cantemirişti, care au pus în scenă un spectacol de înaltă ţinută artistică, intitulat „Arc peste timp”.

      Paleta largă de manifestări care au avut loc cu acest prilej a inclus şi un eveniment editorial: lansarea cărţii „Licean printre stele” scrisă de absolventul Gheorghe Gavrilă.

      Astăzi, cu prilejul aniversării  unui secol de existenţă, Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” se prezintă ca o şcoală de excepţie a învăţământului militar românesc, modernă, competitivă, parte integrantă a unui învăţământ european, edificându-se ca o instituţie de elită, menită să dăinuiască. Stau mărturie în acest sens calificativul „Excelent” obţinut la evaluarea externă a Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar  şi titlul de „Şcoală Europeană – 2012” obţinut cu puţin timp înaintea aniversării.

La mulţi ani, Cantemir!

[flagallery gid=4 name=”Gallery” skin=lightgrey]