mai 162014
 

      În zilele noastre, mai mult decât oricând, creativitatea și eficiența sunt două noțiuni des utilizate în cadrul procesului de învățământ, ce reprezintă totodată o condiție fundamentală a calității educației. Plecând de la aceste premise, joi, 15 mai a.c., Colegiul Militar Liceal “Dimitrie Cantemir” a fost gazda Cercului nr. 1 al directorilor de colegii şi licee din judeţul Prahova, cu tema: “Creativitatea şi eficienţa în proiectarea instrumentelor de monitorizare şi creştere a calităţii actului educaţional”. La eveniment au participat inspectorul şcolar general, prof. Petre Năchilă, inspector pentru management şi implementarea descentralizării instituţionale, prof. Liliana Ţenescu, inspectori ai ISJ Prahova şi 50 de directori de colegii şi licee din arealul menţionat.
În deschiderea programului, comandantul colegiului, colonel Horia Stănescu a prezentat evoluţia învăţământului din Colegiul Militar Liceal “Dimitrie Cantemir”, instituţie prestegioasă de învăţământ preuniversitar cu peste un secol de existenţă educativă şi de performanţă. În continuare, filmul de prezentare al colegiului, al cărui regizor a fost directorul adj. al instituţiei, prof. dr. Aurel-Constantin Soare, a scos în evidenţă activitatea desfăşurată, zi de zi, de către elevi, cadre didactice şi militare, finalul acestuia stârnind ropote de aplauze în rândul celor prezenţi.
Prof. Petre Năchilă, inspector şcolar general al ISJ Prahova a adresat un mesaj directorilor de colegii şi licee cu privire la importanţa deosebită a managementului de calitate în fiecare unitate şcolară. A evidenţiat, de asemenea, rolul deosebit al desfăşurării activităţii zilnice pe baza respectării legalităţii, a procedurilor necesare desfăşurării unui învăţământ de performanţă.
A urmat apoi un test pentru consolidarea cunoştinţelor în domeniul legislativ. Au avut loc patru intervenţii cu privire la Sistemul de Control Intern de Management: Identificarea riscurilor în acord cu atribuţiile precizate în Fişa Postului, atât pentru secretar, cât şi pentru administrator financiar. Pe marginea celor abordate s-au făcut analize şi comentarii.
Subiecte de strictă actualitate au fost puse în discuţie pe parcursul întregii zile, pe baza cărora au avut loc schimburi de idei, impresii şi concluzii ale participanţilor la eveniment. Astfel, au avut loc intervenţii pe marginea temelor care au făcut obiectul acestei întâlniri: “Disfuncţionalităţi înregistrate în activitatea unităţilor de învăţământ – măsuri de reglare a actului managerial”;“Dezbatere pe marginea factorilor de risc ce însoţesc atingerea obiectivelor din Fişa Postului”.
Dincolo de subiectele abordate s-a remarcat calitatea intervenţiilor doamnei prof. Liliana Ţenescu, inspector management şi implementarea descentralizării instituţionale, moderatoarea întregii manifestări.
Pe lângă activitatea în sine, participanţii au putut vedea pe platoul instituţiei, un pluton al clasei a IX –a, cum execută cu atenţie, ritmicitate şi precizie un exerciţiu demonstrativ de instrucţie de front, după care, întregul efectiv de elevi al colegiului a defilat acordând onorul distinşilor invitaţi.
La final, reprezentanţii colegiilor şi liceelor din judeţul Prahova au admirat realizările şi performanţele elevilor, precum şi Muzeul colegiului şi Sala excelenţei educaţionale. Şi, nu în ultimul rând, i-au văzut pe tinerii cantemirişti într-un spectacol de înaltă ţinută artistică, ce a adus în faţa tuturor, momente inedite, specifice adolescenţilor militari. Aceştia au însufleţit scena cu ţinutele tinereşţi, prin comportamentul spontan, deloc regizat, şi prin coregrafii deosebite, care au abordat atât tradiţionalul, cât şi modernul. Un spectacol emoţionant în cadrul căruia, s-a confirmat, încă o dată, faptul că, talentul şlefuit cu migală de către plutonierii adj. Lucian Cazan şi Nicolae Catrinescu, poate duce la autentice mărgăritare artistice.
Activitatea în întregul ei a fost o reuşită.

Foto: m.m. principal Nicolae Milea

[flagallery gid=92]