nov. 232012
 

      Joi, 22 noiembrie 2012, în Colegiul Militar Liceal “Dimitrie  Cantemir” au fost prezenţi peste 20 de profesori de fizică de la mai multe licee din judeţul Prahova, care au participat la Cercul Pedagogic pe disciplină. Activitatatea s-a desfăşurat sub coordonarea unei echipe formate din prof. Cornelia Bădilă, prof. Monica Nistorescu şi prof. Nicolae Ivaşcu.

În deschiderea manifestării, au luat parte prof. Horia Toma, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, prof. Lăcrămioara Cojoianu, inspector şcolar general adjunct şi prof. Traian Popescu, inspector de specialitate.
În prezenţa tuturor participanţilor, comandantul Colegiului Militar Liceal “Dimitrie Cantemir”, colonelul dr. Constantin Moraru, a prezentat istoria şcolii, referindu-se la rezultatele remarcabile din ultimii ani ale instituţiei.
Întreaga activitate s-a desfăşurat sub câteva motto-uri, înscrise şi în programul tipărit: “Creativitatea poate rezolva orice problemă. Actul creativ, înfrângerea obişnuinţei prin originalitate, depăşeşte orice obstacol”. George Lois
“Creativitatea este un proces de învăţare aparte la care elevul şi profesorul sunt una şi aceeaşi persoană”. Arthur Koestler
Cu o tematică bogată în care creativitatea a avut rolul primordial, invitaţii au avut posibilitatea să participe în cadrul cercului de fizică la o abordare inedită, metodico-ştiinţifică. În acest fel, a fost posibil un interesant schimb de opinii, prezentări şi comunicări, fiind un prilej de confruntare a unor puncte de vedere, ale participanţilor.
Prima comunicare “Promovarea demersurilor creative şi inovatoare în predarea fizicii” a aparţinut prof. Monica Nistorescu şi prof. Cornelia Bădilă.
De asemenea, prof. Nicolae Ivaşcu a prezentat o secvenţă de lecţie de laborator “O propunere de valorizare a potenţialului creativ al elevilor”.
În încercarea de a stabili un dialog fertil, prof. Cornelia Bădilă a prezentat o aplicaţie de tip multi-touch “Utilizarea tehnologiei multi-touch în procesul instructiv – educativ în scopul stimulării creativităţii elevilor”.
La finalul întâlnirii, în Sala Tehnologie multi-touch a Colegiului Militar Liceal “Dimitrie Cantemir”, oaspeţii au avut ocazia, sub îndrumarea elevilor noştri să “prindă” date cu mâinile, totul printr-o atingere a ecranului mesei.
Astfel, toţi cei prezenţi au participat la o demonstraţie practică de pornire a unei centrale nucleare, unde s-au descurcat foarte bine.
Comunicărilor le-au urmat ample comentarii, făcute de profesorii de fizică de la liceele din jud. Prahova, aceştia fiind încântaţi de amploarea şi calitatea subiectelor abordate şi de modul de organizare a întregii activităţi.

[flagallery gid=9 name=”Gallery”]