feb. 102010
 

ADMITEREA – sesiunea iunie 2010

La concursul de admitere, sesiunea IUNIE 2010, Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” are repartizate 100 locuri, distribuite astfel : 80 locuri pentru băieţi; 20 locuri pentru fete.

Admiterea în colegiul militar liceal cuprinde:

a) o probă eliminatorie de verificare a cunoştinţelor sub forma unui test grilă la disciplinele limba şi literatura română şi matematică.

b) clasificarea, conform metodologiei de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2010-2011 aprobată prin ordinul ministrului educaţiei, cercetării şi inovării, a candidaţilor declaraţi „ADMIS” la proba eliminatorie, în limita numărului de locuri aprobate pentru colegiu militar liceal. La prezentare, candidaţii trebuie să aibă asupra lor:

a)      cartea de identitate sau certificatul de naştere, dacă nu au împlinit 14 ani.

b)     instrumente de scris;

c)      bani pentru taxa de înscriere, cazare şi masă ( acolo unde este cazul);

Pentru participarea la admitere, candidaţii achită, înaintea susţinerii probei eliminatorii de verificare a cunoştinţelor, o taxă de înscriere, iar chitanţa primită se predă la secretariatul comisiei, care o anexează la dosarul de candidat.

Sunt scutiţi de taxă de înscriere candidaţii care dovedesc, cu acte, că îndeplinesc una din următoarele condiţii:

sunt orfani de ambii părinţi;

provin de la case de copii sau plasamente familiale;

sunt copii  ai  cadrelor militare,  soldaţilor şi gradaţilor voluntari  sau ai funcţionarilor   publici/personalului   civil   contractual   ce   îşi   desfăşoară activitatea în Ministerul Apărării Naţionale; sunt copii ai pensionarilor din Ministerul Apărării Naţionale ; sunt copii ai celor care au fost răniţi în lupta pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989;

sunt copii ai cadrelor militare în activitate sau ai soldaţilor şi gradaţilor voluntari, decedate/decedaţi în timpul şi din cauza serviciului, ca urmare a unor acţiuni militare, accidente, catastrofe sau a unor acte de devotament excepţional ori a unor misiuni în cadrul forţelor internaţionale destinate menţinerii păcii ori constituite în scopuri umanitare;

au venituri lunare, pe membru de familie, calculate în luna anterioară desfăşurării concursului de admitere, care nu depăşesc salariul minim net pe economie, stabilit prin deducerea din salariul minim brut a impozitului  persoanelor cu copii în întreţinere”.

Proba de concurs eliminatorie se desfăşoară sub forma unui test grilă de verificare a cunoştinţelor, cu durata de 3 ore, la disciplina Limba şi literatura română şi Matematică(18 întrebări, câte 9 pentru fiecare disciplină, 1 punct din oficiu pentru fiecare disciplină) conform programelor în vigoare pentru clasele V-VIII. Aprecierea probei se face cu „ADMIS” pentru cei cotaţi cu cel puţin media 7,00 ( 14 puncte) – din care minim 5 puncte la una dintre discipline sau „RESPINS”, pentru ceilalţi.

Evaluarea testului grilă se face în ziua susţinerii, în prezenţa candidatului şi a doi martori (dintre ceilalţi candidaţi).

Candidaţii care au fost declaraţi „ADMIS” la proba eliminatorie şi au promovat clasa a VUI-a   sunt clasificaţi în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, calculate conform metodologiei aprobate prin OMECI nr.4848 din 31,08.2009. In cazul situării pe ultimul loc a doi candidaţi cu medii egale, ei vor fi departajaţi folosind, în ordine, următoarele criterii : a)   media generală obţinută la tezele cu subiect unic/examenul de capacitate ;

b)      media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a ;

c)      media notelor obţinute la proba de Limba şi literatura română din cadrul tezelor cu
subiect unic/examenul de capacitate ;

d)     media notelor obţinute la proba de Matematică din cadrul tezelor cu subiect
unic/examenul de capacitate ;

In cazul în care, la colegiul militar liceal, pe ultimul loc există candidaţi care au mediile de admitere, precum şi toate mediile / notele menţionate la punctele a) – d) egale, atunci toţi aceşti candidaţi sunt declaraţi admişi.

Copiii cadrelor militare în activitate şi ai soldaţilor şi gradaţilor voluntari decedate/decedaţi în timpul şi/sau din cauza serviciului militar, ca urmare a unor acţiuni militare, accidente, catastrofe, a unor acte de devotament excepţional, a unor misiuni în cadrul forţelor internaţionale destinate menţinerii păcii ori constituite în scopuri umanitare, sunt înmatriculaţi în anul I de studii, în colegiul militar liceal, potrivit prevederilor art. 4 din „Ordinul ministrului apărării naționale nr. M 22/2002 pentru aprobarea normelor privind transferul şi înmatricularea elevilor şi studenţilor în instituţiile militare de învăţământ”, fără să susţină testul grilă, dacă au promovat tezele cu subiect unic, îndeplinesc criteriile de recrutare şi au fost declaraţi „ADMIS” la probele de selecţie, în baza dosarului de candidat.

Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” asigură, la cerere şi contracost, cazarea candidaţilor, precum şi hrănirea acestora.

–          cazarea = 15 LEI/zi

–          hrănire = 29 LEI/zi

Taxă de înscriere =   10 LEI.

NOTĂ : ►Colegiul asigură cazare în limita a 160 de locuri pentru băieţi şi 80 de locuri pentru fete în ordinea sosirii candidaţilor şi a solicitărilor pentru cazare şi hrănire.

► In mod obligatoriu, toţi cei care sunt cazaţi se vor înscrie şi la masă şi vor plăti contravaloarea.

EXTRAS din Dispoziția Direcţiei Management Resurse Umane 2 din 05.01.2010 pentru aprobarea „I.M.3/35, Norme privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în instituţiile militare de învăţământ preuniversitar în anul şcolar 2010/2011