ian. 232019
 

La data de 24 ianuarie sărbătorim Unirea Principatelor Române. Acest act de la 1859 reprezintă primul pas notabil în constituirea statului naţional unitar român, eveniment rămas în istorie şi sub denumirea de Mica Unire.

Ca în fiecare an, Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” a marcat evenimentul prin diferite activităţi, menite să evoce o pagină ilustră din istoria poporului nostru: Unirea Principatelor Române.

Începând cu vizitarea panoului cu date şi fotografii cu privire la evenimentele istorice de la începutul anului 1859, elevii şi profesorii şi-au îndreptat atenţia asupra unui moment de o importanţă aparte pentru istoria noastră. De asemenea, la orele de istorie, dascălii le-au prezentat liceenilor în uniformă însemnătatea acestei zile care a dus la realizarea dezideratului de veacuri al românilor: Unirea.

Seria  manifestărilor  a continuat miercuri, 23 ianuarie, pe platoul instituţiei. În prezenţa personalului colegiului, elev caporal  Tudor Panciu a  prezentat date referitoare la ziua de 24 ianuarie. De asemenea, directorul adjunct al instituţiei, profesor de istorie, dr. Aurel-Constantin Soare, a marcat importanţa marelui eveniment printr-un discurs referitor la contextul istoric care a prilejuit înfăptuirea „Unirii celei Mici” şi la domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

„Cuza a fost domnul Unirii, a fost domn european, a construit drumul sincronizării noastre cu Europa. Într-un interval scurt de timp, de şapte ani, a înfăptuit cele mai eficiente legi pentru modernizarea statului român: legea rurală, legea secularizării averilor mânăstireşti, codul familei, codul civil, codul penal, codul de procedură penală. A înfiinţat Universitatea Iaşi (1860) şi Bucureşti (1864) şi a reformat învăţământul (1864).”

Totodată, a scos în evidenţă şi semnificaţia zilei de 23 ianuarie, când Tudor Vladimirescu a declanşat Revoluţia de la 1821.

Activitatea s-a încheiat cu Hora Unirii, în care s-au prins elevi, cadre militare, profesori şi personal civil contractual.