apr. 022014
 

      Cantemiriştii pasionaţi de farmecul creaţiei şi al literaturii au avut ocazia să dialogheze cu poetul, prozatorul, criticul literar şi publicistul Mircea Cărtărescu, în cadrul „Târgului de Carte” organizat la Ploieşti, cu prilejul celei de-a XXVI – a ediţii a Festivalului Internaţional de Poezie „Nichita Stănescu”. Întreaga activitate a stat sub semnul unei mari emoţii intelectuale, iar întâlnirea cu autorul a reprezentat pentru întregul auditoriu, dar mai ales pentru noi cantemiriştii un adevărat „festin cultural”: mărturisiri şi declaraţii inedite oferite de scriitor cu nonşalanţă şi cu sinceritate.
Mircea Cărtărescu a vorbit cu vădită admiraţie despre Nichita Stănescu, despre ochii albaştri ce-i trădau „gândirea oblică”, specifică în viziunea lui Cărtărescu, oricărui geniu. Într-un dialog deschis cu publicul, scriitorul a dezvăluit câteva „picanterii” din culisele literaturii. Fără nicio urmă de emfază, a declarat că literatura sa este una „de prima mână”, caietele sale nefiind modificate înainte de tipărire. Am aflat că scriitorul a renunţat la poezie, găsindu-şi vocaţia în proză şi am fost uimiţi să auzim teama acestuia de a nu se „autoepigoniza”. În atmosfera densă, în care se respira ca prin porii unei pagini de jurnal, Cărtărescu a vorbit despre cum un scriitor poate „trişa” prin poezie şi despre activitatea cenaclurilor literare din perioada comunistă, când, prin poezie, generaţia sa credea „că-l apucă pe Dumnezeu de picior”.
Atât noi, elevii, cât şi doamnele profesoare Bianca Stanciu şi Mihaela Lambru, am fost mai mult decât onoraţi să fim martorii scrierii unei pagini de istorie literară. În faţa noastră, Mircea Cărtărescu a coborât literatura de pe înaltul ei soclu, în timp ce sala Galeriei de Artă din Ploieşti lua pe nesimţite, ca şi opera scriitorului, „dimensiunea craniului său”.
Întâlnirea s-a încheiat cu o sesiune de autografe. „Cu mult drag” am primit „cele mai bune gânduri de la „Zmeul-Şef”, ne-a mărturisit eleva caporal Sorina Potcovaru.

[flagallery gid=82 name=Gallery]