dec. 022021
 


Elevi și cadre didactice din Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” au ieșit pentru câteva ore din cotidian și au rezonat la unison cu muzica simfonică, care i-a sensibilizat și inspirat totodată.

Profesor de limba și literatura română, Steliana-Mihaela Lambru, a făcut o descriere succintă a experienței inedite de la Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești.

Seara de 25 noiembrie a avut ceva special, ceva magic pentru că a întrerupt pentru câteva ore ritmul monoton al serilor de joi, așa cum se derulau ele de ceva timp în coace.

Pandemia, în mod cert, a schimbat obiceiuri, mentalități, ne-a făcut să ne retragem intra muros, în spatele zidurilor noastre, ale casei, ale propriei interiorități, de ce nu, în spatele zidurilor unei școli, de unde reușim să ieșim sau să plecăm mai greu.

Și totuși, timid, am ieșit din carapace, doi profesori, Mihaela Lambru și Roxana Țonoiu și 36 de elevi, pentru un motiv minunat, un concert simfonic Haydn la Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești.

În program – două lucrări cunoscute ale compozitorului vienez : Dublul Concert pentru vioară, pian și orchestră de coarde în Fa major, Hob. XVIII:6 și  Simfonia nr. 96, în Re major, „Miracolul.”

Dirijorul și maestrul de ceremonii al serii a fost Constantin GRIGORE cunoscut publicului meloman atât pentru concertele pe care le-a susținut la pupitrul unor orchestre importante și din ţară, dar şi din străinătate, iar soliștii, la fel de cunoscuți în mediul artistic: Florin IONESCU-GALAȚI – vioară și Corina IBĂNESCU – pian.

Cu toții ne-au purtat pe aripi de poveste, au trezit emoții ascunse în sufletul nostru de mult prea mult timp. Dar dincolo de ce se întâmpla pe scenă, m-au bucurat frenezia și bucuria elevilor noștri care aproape că au umplut sala „Ion Baciu” a Filarmonicii cerând să repetăm experiența de cât mai multe ori posibil.

Într-adevăr, această seară minunată a demonstrat, dacă mai era cazul, că dincolo de hrana pentru trup, dincolo de atribuțiile cotidiene, cu toții avem și o uriașă nevoie de o hrană a sufletului, acolo unde suntem noi cu noi înșine.

Mulțumim pe această cale domnului Vlad MATEESCU, director general al Filarmonicii „Paul Constantinescu”, și doamnei Luminița AVRAM, organizator evenimente, fără de care această întâlnire dintre noi și Haydn nu ar fi fost posibilă.