feb. 132017
 

Formarea calităților cerute de profesia militară presupune străbaterea cu succes a unui drum care începe cu pornirea lăuntrică a dorinței de a îmbrățișa această carieră ce se clădește și se consolidează zi de zi prin muncă perseverentă, profesionalism și nucleu de valori și practici armonizate ale profesorilor și instructorilor militari din colegiile naționale militare.

Pe temeiul unui astfel de context, în perioada 09-10.02.2017, Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” a fost gazda unei întâlniri a Grupului de lucru constituit în vederea stabilirii cursului de acțiune privind elaborarea noilor programe/ manuale școlare de Pregătire Militară.

Echipa membrilor de lucru, coordonată de către col.dr.ing. Aurel Constantin Neagu, locțiitorul comandantului Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir” şi prof. dr. Aurel-Constantin Soare, directorul adjunct al instituţiei, a fost formată din reprezentanți ai celor patru colegii naționale militare, printre care locţiitor al comandantului, şef birou planificare evaluare şi comandant de subunitate.

Aceștia, prin propriile modele de performanță competițională, științifică și managerială, și-au focalizat atenția pe o diversitate de cunoștințe de bază cu aplicabilitate militară, care să poată determina ulterior o bună orientare a elevilor în opțiunea pentru cariera militară.

Printr-un sprijin comun, de o excepţională importanţă s-a ajuns la un consens pentru competenţele generale, pe domenii de conţinut, conţinuturi ale învăţării care, ulterior, vor fi încărcate pe platformă.

Din discuțiile purtate s-au desprins o serie de aspecte cu privire la denumirea/ redenumirea unor domenii de conţinut și asupra continuității și evitării suprapunerilor tematicilor abordate pe ani de studii, de la simplu la complex și cu o dezvoltare graduală a unităților de învățare derulate în mai mulți ani de studii.

Prin colaborare, parteneriat și competență, în comun acord cu profesionalismul membrilor Grupului de lucru s-a realizat, printr-un fond teoretico – militar, concordanța dintre pregătirea elevilor în învățământul militar liceal și cerințele curriculare ale celorlalte forme de învățământ spre care vor accede absolvenții.

Din dorința de a forma elevi cu înalte calități civice și competențe militare generale, prin standardizarea instruirii și aplicarea tehnologiilor moderne, s-au înglobat  inepuizabile surse de valori cognitive, etice și ostășești într-o pedagogie militară încadrată eficient în contemporaneitate.

Text: Denisa Tărlungeanu

Foto: Magdalena  Balea