oct. 302017
 

Iubitori de literatură, poezie şi teatru, elevi din Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir”, membrii ai Cenaclului „Marin Sorescu”, însoţiţi de doamna prof. Mihaela Lambru, au fost martorii unui triplu eveniment desfăşurat la Teatrul Naţional Bucureşti, ce a adus laolaltă personalităţi de marcă ale peisajului cultural românesc contemporan.
Dumincă, 29 octombrie a.c., la Sala Atelier, în cadrul programului Conferinţele Teatrului Naţional, tinerii liceeni au avut deosebita onoare de a-l asculta pe academicianul Eugen Simion în cadrul conferinţei cu tema ”MARIN SORESCU, PRIMUL NOSTRU SCRIITOR POSTMODERN”. Aceasta a fost urmată de vernisajul unor picturi realizate chiar de marele dramaturg și poet de la a cărui dispariție au trecut deja două decenii, precum și de vernisajul pictorului Viorel Mărgineanu.
Maestru de ceremonii și amfitrion a fost nimeni altul decât actorul Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti.
Evenimentul le-a oferit elevilor militari o lecţie de viaţă şi de cultură, şi, totodată, aceştia au avut posibilitatea să descopere o latură mai puţin cunoscută a personalităţii lui Marin Sorescu, cea de artist plastic.
„Cultura la un nivel înalt şi în acelaşi timp o întoarcere la orignile cenaclului cantemirist, acestea sunt impresiile surprinse în cadrul conferinţei domnului profesor universitar Eugen Simion la care am participat şi noi, elevii Cantemirului. A fost o onoare să luăm contact cu personalităţi marcante ale culturii româneşti, oameni de renume precum: academicianul Eugen Simion, pictorul Viorel Mărgineanu şi actorul Ion Caramitru”, a mărturisit elev caporal Lorena Pană.
Evenimentul deosebit le-a oferit liceenilor în uniformă o experienţă inedită în cadrul căreia au căpătat o viziune amplă asupra omului şi poetului Marin Sorescu, cel mai important dramaturg de după război, un om care a înnoit considerabil limbajul şi substanţa lirismului românesc.
„A fost o experienţă inedită pe care am repeta-o cu orice ocazie”, a încheiat Lorena.
La rândul său, doamna prof. Mihaela Lambru a spus:„Am descoperit, alături de toţi cei prezenţi, valenţele postmoderniste ale poeziei soresciene, văzute nu numai prin lupa criticului literar, ci şi a prietenului care i-a fost Eugen Simion, iar la final, am oferit domnului academician o antologie din creaţiile cantemiriştilor de ieri şi de azi, intitulată sugestiv „Anotimpurile poeziei”.
[flagallery gid=430]