mart. 142016
 

       Sâmbătă, într-o zi de 12 din mărţişor, elevii colegiului militar,  implicaţi în proiectul „Drumul unei foi de hârtie”, însoţiţi de doamnele profesoare Steliana Mihaela Lambru, Roxana Ţonoiu şi Claudia Dogaru, au participat la un atelier-experiment, în comuna Comana, la centrul numit Moara de hărtie.Vizitând Atelierul-muzeu Moara de hârtie, elevii au  avut  ocazia să se apropie şi să înţeleagă mai bine universul cărţii, să afle lucruri noi şi captivante despre începuturile hârtiei, ca suport al gândurilor noastre, despre legătoria de carte şi despre tiparul manual. În muzeul amenajat ah-hoc, toţi cei prezenţi au putut vedea echipamentele specifice acestor domenii, gravuri rare, tipărituri vechi, dar şi să asculte poveştile din jurul lor. La Moara de hârtie se dezvoltă  un spaţiu ce reînvie, păstrează şi transmite mai departe tradiţii manufacturiere româneşti şi universale.

      Momentul cel mai plăcut al vizitei a fost de departe cel în care fiecare elev participant a realizat în atelier propria foaie de hărtie, manual, pe care au primit-o apoi  ca suvenir de la gazdele noastre, generoase şi foarte primitoare.  Dincolo de experienţa unică, elevii s-au arătat impresionaţi de tot ceea ce au văzut şi dornici să experimenteze şi alte “aventuri” ale foii de hârtie. O experienţă unică pentru liceenii participanţi la proiect. “Am combinat utilul cu plăcutul. Am putut prelucra cu mâna noastră propriile foi de hârtie, fiecare fiind unică în felul ei. La sfârşitul excursiei, suntem mai bogaţi din punct de vedere educaţional şi am întărit prieteniile dintre noi”.

xxx

      La nivelul colegiului, se derulează în anul şcolar 2015-2016 un proiect educaţional, cu caracter transdisciplinar ”Dumul unei foi de hârtie”, în care sunt implicaţi 30 de elevi de la clasele a X-a, sub directa îndrumare a doamnelor profesoare Steliana Mihaela Lambru – limba română, Roxana Ţonoiu- geografie şi Claudia Dogaru – educaţie fizică.

       Scopul proiectului vizează dezvoltarea unei atitudini civice elevilor implicaţi, ca beneficiari direcţi, în raport cu una dintre resursele fundamentale ale calităţii de elev- hârtia, fie ea foaie albă, pe care mâinile lor încă nu şi-au pus crâmpeiele de înţelepciune, fie ea forţă a sufletului, purtând zestrea de înţelepciune a umanităţii- cartea. De la o simplă foaie de hârtie la carte şi de aici în pădure, la copacul zvelt, elevii vor fi martorii  şi eroii unor poveşti la finalul căreia vor fi mai buni, mai responsabili, mai ancoraţi în problemele lumii în care trăiesc.  Să  utilizeze mai conştiincios hârtia în activităţile lor cotidiene de elevi, să  repare cărţile uzate din bibliotecă, să urmărească transformarea unei materii amorfe în foaia imaculată de hărtie, sau să prindă aripi de poveste încă nespusă în drumul foii spre tipar, sunt tot atâtea moduri prin care  profesori şi elevi vor porni în căutarea sensului ascuns al „unei foi de hărtie”… şi îl vor primi în sufletul lor.

Prof. Steliana Mihaela Lambru

Foto:Maria Jinga

[flagallery gid=216]