ian. 142022
 

La mijloc de Gerar, an de an, ajungem mai „Aproape de Eminescu”, sub același scop, de a-i evoca viața și opera prin versuri, muzică, prin seturi de colaje ce vorbesc despre poetul nepereche, de la a cărui naștere se împlinesc 172 de ani.

O invitație lansată din suflet de profesoarele de la catedra de Limbă și comunicare, Mihaela Lambru, Bianca Stanciu, Irina Grecu, Georgiana Neagoe, a prins viață și, în cinstea zilei de 15 ianuarie, intrată în patrimoniul marilor sărbători ale românilor, s-au aflat alături de noi membrii din cadrul Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, pentru a susține un concert tematic, menit a celebra, într-o activitate comună a instituțiilor noastre, Ziua Culturii Naționale.

Clipele s-au suprapus unele peste altele și au adus în prim-plan amintirea Luceafărului poeziei românești.

Spectacolul a fost deschis de oaspeții de onoare ai Cantemirului, Cristina Ionescu – pian și Cosmin Stoica – vioară, care ne-au bucurat cu magia muzicii clasice și contemporane, unind sufletele auditoriului într-un singur cuget și într-un singur glas.

Rând pe rând, liceenii militari au pătruns în vasta lirică eminesciană, reușind prin abordările proprii să transmită cu multă măiestrie și emoție momente artistice care au vorbit de la sine, fiind nominalizați de prezentatoarea acestui spectacol educativ, elev caporal Andreea Moja.

Elev sergent major Vlad Vasilescu a prezentat un basm, potrivit pentru această ocazie, al lui Geo Bogza, respectiv Nașterea lui Mihai Eminescu;

Elev fruntaș Maria Enache a adus în actualitate Portretul lui Mihai Eminescu – În viziunea lui Titu Maiorescu;

Elev caporal Miruna Șovăială a interpretat poezia Sara pe deal;

Elev fruntaș Mădălina Vîlcea a oferit un moment demn de înălțimea metaforică a poemului La steaua;

Elev caporal Iazmina Marcu alături de elevul fruntaș Nicușor Șoană au interpretat în ritmuri muzicale poezia De-aș avea;

Interpretarea artistică, la nai, a poeziei Pe lângă plopii fără soț, a revenit elevului fruntaș Iulian Gropan.

Talentul liceenilor militari a ieșit în evidență și cu această ocazie, prin prezentările memorabile, în care potențialul și pregătirea lor au fost apreciate la adevărata lor valoare.

Ca un arc peste timpul a 172 de ani scurși de la nașterea lui Mihai Eminescu, elevii, sub îndrumarea dascălilor, și-au propus să aducă în inimile celor prezenți amintirea poetului nepereche, păstrându-i vii în simțiri versurile, morala, îndemnul și exemplul, baze ale culturii românești.

La final, comandantul colegiului, colonel dr. ing. Aurel Constantin Neagu, a mulțumit doamnelor profesoare de limba și literatura română, afirmând: Astăzi, ne-ați predat o lecție de cultură, de tradiție, de istorie. A fost pentru noi un moment deosebit. Suntem mișcați de talentul elevilor noștri.

Prestația deosebită a reprezentanților Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești a fost, de asemenea, evidențiată. „Ați transformat această zi într-una emoționantă, unică, o zi măreață”, a adăugat colonelul Neagu.

Activitatea a constituit pentru iubitorii creaţiei eminesciene, prilej de cinstire şi preţuire a valorilor spirituale lăsate nouă drept moştenire. 

Mulțumim pe această cale doamnei referent cultural Luminița Avram din cadrul Filarmonicii, care a făcut posibilă această întâlnire cu artiști valoroși, recunoscuți pe plan național și internațional, datorită calităților profesionale.

Foto: Grațiela Mihăescu, Antonio Badea