dec. 182019
 

De la an la an, elevii cantemiriști sunt tot mai mulți care fac parte din „Ștafeta veteranilor”, ce are drept scop conștientizarea societății civile asupra respectului și prețuirii care se cuvin veteranilor, răniților și urmașilor celor decedați ca urmare a participării la acțiuni militare.

Locotenent-colonel Patrik Luca, veteran al teatrului de operații Afganistan,  a fost prezent în Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir”, locul în care s-a format ca om și ca viitor ofițer al Armatei României.

Inițiatorul frumosului proiect „Ștafeta Veteranilor”, dar și absolvent cantemirist, promoția 1995, a dorit să le mulțumească personal colegilor mai mici, pentru implicarea în acest eveniment  și, totodată, să le prezinte istoria acestei manifestări, ajunsă la a VI –a ediție.

A venit însoțit de un alt absolvent cantemirist, promoția 2011, locotenent Florin Oprea, luptător rănit în teatrul de operații Afganistan, reprezentant de seamă al Invictus Team România, căpitanul echipei de la Haga, din 2020. „Într-un moment de inspirație și de emoție maximă, Florin a dezvăluit care sunt provocările unui lider pe timpul misiunilor în teatrele de operații, dar și provocările cărora trebuie să le facă față luptătorii răniți, la întoarcerea acasă, unde au nevoie de sprijinul camarazilor și voluntarilor pentru a se reface fizic și psihic.”

Pe parcursul întrevederii, a avut loc un dialog între generații, din care elevii noștri au avut numai de învățat din experiențele personale ale celor doi absolvenți.

De asemenea, tinerii cantemiriști au primit sfaturi și îndemnuri de la colegii lor mai mari, care le-a reamintit că ei vor fi viitori lideri ai Armatei României și le-a vorbit despre valori precum camaraderia și voluntariatul.

La final, locotenent-colonel Patrik Luca le-a mulțumit cantemiriștilor și pentru sprijinul acordat în derularea cercetării cu tema „Leadershipul în istorie și actualitate”, titlul lucrării sale de doctorat. Rezultatele cercetării au fost  prezentate și dezbătute cu elevii militari.

A fost o activitate de înaltă ţinută intelectuală, captivantă şi apreciată de toţi participanţii, care au mulţumit personalităţilor prezente prin ropote de aplauze.

 Posted by at 8:05 am
Gravityscan Badge