sept. 092019
 

Începerea unui nou an şcolar trezeşte emoţia unică a zilei în care cei 120 de „boboci” (48 de fete şi 72 de băieţi) şi elevi pornesc pe drumul cunoaşterii şi al devenirii alături de cadrele didactice şi instructorii militari într-o instituţie de prestigiu a Armatei României, care astăzi, 9 septembrie, a primit reconfirmarea statutului de Colegiu naţional, pentru o perioadă de 5 ani.

Festivitatea deschiderii anului şcolar 2019-2020 a fost prezidată de domnul general-locotenent dr. Cătălin Zisu, Comandantul Comandamentului Logistic Întrunit, absolvent cantemirist promoţia 1985, care i-a avut alături pe o parte dintre profesorii, dascălii, „monştrii sacri” cum i-a numit domnia sa. „[…] Am pus în practică tot ce am învăţat pe băncile liceului. Atunci când mi-a fost greu am făcut recurs la sfaturile profesorilor şi instructorilor, înţelegând în profunzime sensul expresiei <<Nu pentru şcoală ci pentru viaţă învăţăm!>>

La rândul său, comandantul colegiului, colonel dr. ing. Aurel-Constantin Neagu, s-a adresat învăţăceilor: „Am convingerea că păşiţi în noul an şcolar cu încredere şi năzuinţe mari. Aţi optat pentru o carieră militară de succes pe care mulţi dintre voi aţi visat să o îmbrăţişaţi încă de mici. Astăzi, înlocuiţi visul cu realitatea, speranţa cu certitudinea, aspiraţiile cu idealurile şi dorinţa cu împlinirea.

Învăţaţi de la profesorii şi instructorii voştri, profitând de cunoştinţele şi tactul pedagogic al acestora, care prin nobila misiune pe care o au vă vor trezi interesul pentru învăţătură, cunoaştere şi respect pentru înaltele valori cantemiriste.

Vă doresc tuturor să aveţi un an cât mai bun, cu rezultate remarcabile iar în momentul bilanţului să putem raporta: MISIUNE ÎNDEPLINITĂ!” 

La tribuna oficială şi de o parte şi de alta a acesteia s-au mai aflat reprezentanţi ai conducerii Ministerului Apărării Naţionale, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, oficialităţi ale administraţiei publice locale, dascăli, instructori militari, părinţi, cadre militare în activitate şi în rezervă, personalul instituţiei, absolvenţi cantemirişti.              

Ceremonia a inclus intonarea imnului naţional, trecerea în revistă a efectivelor, cuvântul de deschidere al comandantului colegiului, colonel dr. ing. Aurel-Constantin Neagu, citirea mesajului ministrului apărării naţionale cu prilejul deschiderii anului şcolar 2019-2020, avansarea elevilor gradaţi, mesajul celor mai tineri reprezentanţi ai Armatei României transmis cu emoţie de Patricia Bărbuţă, prima admisă cu media 9,96, şi cel al elevei plutonier adjutant, Raluca Caran, care a finalizat şi clasa a XI – a cu media 10.           

“Vă doresc să urcaţi cu grijă, cu responsabilitate, cu dorinţă, cu bucurie, cu emoţie pe treptele frumoase ale ierarhiei militare”, le-a transmis domnul general-locotenent Cătălin Zisu elevilor numiţi gradaţi la subunităţi.          

Ca urmare a meritelor deosebite obţinute, care i-au confirmat valoarea de-a lungul anilor de liceu, Lorena Pană, un exemplu demn de admirat şi de urmat de către următoarele generaţii cantemiriste, a primit medalia onorifică de şef de promoţie 2019. De asemenea, Fundaţia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă” a premiat-o pe tânara absolventă pentru rezultatele deosebite.         

Un moment emoţionant, realizat sub coordonarea directorului adjunct, profesor dr. Aurel-Constantin Soare,  l-a constituit legământul cantemirist, între “boboci” şi viitorii absolvenţi, în anul Centenarului Marii Uniri. Intrat deja în tradiţia şcolii noastre, jurământul cantemirist, mlădiţă istorică a celui mănăstirean, şi-a aflat locul său în sufletul fiecăruia. La final, micii cantemirişti, aflaţi la început de drum, au primit de la colegii mai mari o insignă sub forma unui şoim, reprezentând avântul lor spre cariera militară. “La 108 ani de la întemeiere, cantemiriştii au realizat o CLEPSIDRĂ, simbol al TIMPULUI  EROIC, legătură cu tot ceea ce este efemer şi devine parte a unui ciclu al vieţii.

Partea superioară a clepsidrei este CERUL şi cea de jos PĂMÂNTUL. Clepsidra fiind sinonimă cu ECHILIBRUL.

Energiile lumii noastre dau sentimentul de relaţie în strânsă legătură a unei generaţii cu o alta, abia încrezătoare în drumul ales pentru realizarea visului” a explicat domnul director.

În acordurile Muzicii Militare şi în aplauzele asistenţei, proaspeţii liceeni şi-au urmat în cadenţă colegii din anii mai mari, în ecuaţia perpetuă a devenirii şi desăvârşirii fiecăruia.