feb. 262014
 

       Pe tărâmul literaturii, acolo unde concurenţa este acerbă, eleva plutonier adjutant Roxana Ştefan şi eleva Iulia Condruz, au obţinut punctaje remarcabile la faza judeţeană a Olimpiadei de limbă, comunicare şi literatură română, primind dreptul de a reprezenta colegiul şi judeţul Prahova la faza naţională. Acest rezultat constituie o performanţă demnă de laudă pentru adolescentele în uniforma miltară cu lampas, care se transformă pe zi ce trece dintr-o speranţă într-o certitudine. Ca să ajungă la o asemenea performanţă, elevelor le-au trebuit multe ore de muncă, răbdare, seriozitate, perseverenţă, şi, nu în ultimul rând, multă pasiune. Îndrăgostită de această materie, încă din clasa a IX –a, eleva plutonier adjutant Roxana Ştefan recidivează, şi reuşeşte, pentru a treia oară, să se califice la faza naţională a Olimpiadei de limbă, comunicare şi literatură română. La primele participări a obţinut doi ani consecutiv Premiul special pentru rigoarea analizei critice, în clasa a IX –a, şi Premiul special pentru originalitatea discursului oral, în clasa a X –a. „De vină” pentru această performanţă este şi doamna profesoară Irina Floştoiu, care a înţeles că această discilplină i se potriveşte ca o „mănuşă”. După mulţi ani de studiu aprofundat, şi pentru elevă, şi pentru profesoară, după un drum al polemicilor pe teme incitante, alese deliberat pentru a provoca spiritul critic al Roxanei, calificarea la faza naţională nu a făcut decât să ne arate potenţialul deosebit al unei eleve dotată cu o gândire logică şi coerentă, dornică de a se autodepăşi. Mulţi se întreabă: şi totuşi…de ce literatura? Eleva Iulia Condruz vine cu un răspuns argumentat. În cazul domnişoarei elev plutonier adjutant Roxana Ştefan este simplu de răspuns: pentru că în sfera ei infinită, exteriorul, realul şi concretul se anulează şi se dedau prismei subiectivităţii unui suflet plăpând, conştient de penelul său şi de puterea cuvântului.

Atrasă în acest joc al inefabilului ca mister argumentat, Roxana a ales să scrie, să-şi dăruiască emoţia paginii, să uimească prin arta cuvântului ei, cuvânt rar, cuvânt cu profunde şi ascunse comori, cuvânt care înalţă noţiunea de artă, cuvânt care o înnobilează.

Cu siguranţă, Roxana este un model demn de urmat, şi prin prisma faptului că, în viitor, şi-a ales să salveze vieţi, optând după terminarea studiilor liceale pentru Institutul Medico-Militar.

Eleva Iulia Condruz este cea care preia ştafeta de la Roxana, şi se înscrie în cursa pentru faza naţională a Olimpiadei de limbă, comunicare şi literatură română, îndrumată îndeaproape tot de doamna profesoară Irina Floştoiu. Fire ambiţioasă şi dornică să înveţe cât mai multe lucruri noi, Iulia Condruz, intră în galeria celor mai buni elevi ai Colegiului Militar Liceal „Dimitrie Cantemir”, încă din primul semestru al anului I de studiu, pe care l-a finalizat cu media 10.00, remarcându-se printr-o seriozitate aparte, acurateţe, modestie, pricepere şi originalitate, în cadrul tuturor activităţilor la care a participat. O dovadă în plus este şi punctajul de 115,5 puncte obţinut la faza judeţeană a Olimpiadei de limbă, comunicare şi literatură română, urmând parcursul învingătorilor spre faza naţională. Într-un loc în care lupta pentru afirmare este acerbă, puţini sunt cei care reuşesc să iasă din anonimat, în felul în care a făcut-o Iulia, pentru care literatura ocupă o sferă privilegiată. În spatele acestei performanţe se ascund multe ore de pregătire intensă şi, de asemenea, stau ascunse multe emoţii constructive care sunt răsplata binemeritată a ceea ce face. O elevă care poartă pe umeri, în locul treselor, însemnele nobiliare ale unui destin măreţ. Îmi pun încrederea în Cuvântul creator a toate şi prin acesta în ea că, privind spre trecut nu se va limita niciodată la aici şi acum, ci va transcede către un univers a cărui cheie de boltă este însuşi sufletul ei pur născut sub infinitul ceresc, a spus eleva plutonier adjutant Roxana Ştefan.

Îmbucurător este faptul că, acestor performanţe demne de laudă li se adaugă şi altele, obţinute în cadrul aceleiaşi olimpiade: premiul I şi la un pas de calificare la faza naţională, eleva caporal Sorina Potcovaru, premiul II, elevele fruntaş Cristina Barbu şi Alexandra Dobroslav, premiul III, eleva caporal Cristina Gogan şi  menţiune obţinută de eleva fruntaş Ana Halca.

Participarea şi obţinerea de rezultate deosebite la olimpiadele şcolare, care reprezintă adevărate provocări atât pentru elevi cât şi pentru profesorii îndrumători, evidenţiază activitatea şcolară de excepţie desfăşurată în colegiu, care se înscrie într-o continuitate a performanţei ca stare de normalitate instituţională.

Felicitări elevelor şi profesorilor îndrumători, doamnele Irina Floştoiu, Bianca Stanciu şi Steliana Mihaela Lambru, care, cu pasiune, vocaţie şi dăruire

contribuie la formarea unor elevi de excepţie, ducând mai departe prestigiul câştigat, de-a lungul anilor, de Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir”.

 [flagallery gid=77 name=Gallery]