iun. 172022
 

Timp de o săptămână, în perioada 10-17 iunie 2022, 25 de băieți și 23 de fete ai claselor a XI-a, de la Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir”, au avut oportunitatea să pună în practică noțiunile învățate la disciplina pregătire militară, să-și formeze noi competențe, dar și să-și descopere propriile deprinderi și abilități.

 „Atunci când vă întoarceți înapoi e important să știți să vă orientați pe hartă, să știți să măsurați distanțe în teren, să folosiți binoclul, să fiți mai bine pregătiți”, le-a transmis comandantul colegiului, colonel dr. ing. Aurel Constantin Neagu, la plecarea în tabără.

Fiecare zi petrecută în tabăra de instrucție de la Cheia a venit cu experiențe noi, care le-a testat liceenilor militari atât cunoștințele acumulate, în cei trei ani de colegiu, îndemânarea și pregătirea fizică, dar și lucrul în echipă.

Chiar dacă s-au aflat față în față cu situații inedite, care i-au scos din zona de confort, au reușit să ducă la bun sfârșit sarcinile trasate, sub îndrumarea și cu sprijinul instructorilor militari.

            Printre activitățile cu specific militar s-au numărat marșul de 10 km la Cabana Ciucaș, în condiții climatice deosebite, adaptarea la traiul în sălbăticie, cățărarea și rapelul la stâncă. Din program nu au lipsit drumețiile, momentele de relaxare și vizitele la unități militare reprezentative: Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” și Centrul  de Perfecționare Vânători de Munte ,, BUCEGI’.

Pentru elevii noștri experiența a fost una inedită, ceva ce nu ar fi avut ocazia să facă dacă nu participau la tabăra de instrucție, unde s-au autodepășit.

Elevii cantemiriști s-au instruit asemenea trupelor de cercetași, fiind nevoiți să se adapteze traiului în sălbăticie, în cea de-a cincea zi.  „Ne-au fost provocate toate aptitudinile și ne bucurăm că am reușit să le scoatem în evidență. Am cercetat mediul înconjurător, am identificat elementele necesare pentru construirea unui adăpost, am realizat mai multe tipuri de foc și am construit o capcană”, a explicat eleva sergent Raluca Toderașcu.

             La rândul lui, elev sergent David Dumitru vorbește despre această zi, care a reprezentat o adevărată provocare. „Am simulat atacul unui inamic și am reușit să ne construim adăposturi în pădure, să facem focuri de tabără și am descoperit multe tactici de supraviețuire. Am învățat să filtrăm apa găsită în pădure și am reușit să ne simțim cu toții bine, bucurându-ne de natură,  într-o atmosferă de camaraderie. Personal, pot spune că sunt mulțumit de mine. Consider că m-am autodepășit și cred că despre asta este viața, despre a fi o proprie versiune mai bună în fiecare zi.”

            Acasă la vânătorii de munte, elevii au avut posibilitatea să desfășoare activități inedite și să interacționeze cu militarii care au parcurs ABC-ul instrucției alpine pe parcursul carierei, de la care au aflat informații utile pentru alegerea armei după terminarea studiilor liceale.

„Am avut parte de adrenalină și ne-am creat amintiri frumoase. De asemenea, am aflat lucruri noi despre vânătorii de munte care ne-au stârnit interesul despre această armă”, elev sergent Teodora Cojocaru.

„Am făcut cunoștință cu echipamentul și armamentul din dotarea vânătorilor de munte și, nu în ultimul rând, m-am cățărat pe stâncă. Când am ajuns în vârf, mi-am dat seama că mă pot autodepăși”, elev sergent Rareș Vlăsceanu.

În tabăra de instrucție, elevii au fost însoțiți de căpitan Daniel Leah, locotenent Răzvan Stanciu, sergent Gheorghiță Andrei Lazăr, doamna Iulia Pietriceanu, asistent medical, dar și de specialiști cu experiență din zonele unde au desfășurat activități practic-aplicative.   

Activitatea s-a încheiat în jurul focului de tabără, într-o atmosferă de voie bună, unde a fost prezent și comandantul colegiului.

            Cantemirștii s-au arătat impresionați de coeziunea echipajelor cu care au intrat în contact, de poveștile de viață ale militarilor și de profesionalismul acestora, urmând ca tot ceea ce au învățat și experiențele trăite să contribuie la alegerea viitoarei forme de învățământ militar și să-i ajute în viața de zi cu zi.

Felicitări tuturor! Vacanță plăcută!