iun. 202014
 

    Stropi de ploaie, amestecaţi cu lacrimile absolvenţilor, emoţii, sentimentul comun al lucrurilor împlinite, răsplata efortului îndelungat, bucuria izbânzilor pe planul cunoaşterii şi ultimul sunet de clopoţel au anunţat sfârşitul cursurilor la Colegiul Militar Liceal “Dimitrie Cantemir”, joi, 19 iunie a.c, într-o ambianţă sobră şi elegantă, încărcată de solemnitatea momentului.
În prezenţa şefului Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, a şefului Resurselor din SMFT, general de brigadă Cristinel Cernea, a şefului Direcţiei Informare şi Relaţii Publice din MApN, colonel Constantin Moraru, a reprezentanţilor structurilor centrale din MApN, a comandanţilor de unităţi, a reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, a cadrelor militare active şi în rezervă, a reprezentanţilor administraţiei publice locale, a sponsorilor, a părinţilor şi a personalului colegiului s-a desfăşurat festivitatea dedicată încheierii anului şcolar 2013-2014 pentru clasele IX-XI şi a studiilor liceale pentru absolvenţii promoţiei „Constantin Brâncoveanu – 300”.
Un an fructuos cu rezultate deosebite în activitatea şcolară şi extraşcolară, care demonstrează că această instituţie şi-a îndeplinit menirea cu succes în procesul instructiv-educativ.
Colegiul Militar Liceal”Dimitrie Cantemir” din Breaza este o instituţie de învăţământ cu prestigiu la nivel naţional şi este normal ca voi să fiţi mândri că vă pregătiţi într-o astfel de instituţie, a ţinut să sublinieze şeful SMG.
Pentru absolvenţii claselor a XII-a generalul-locotenent Ştefan Dănilă le-a urat succes la examenul de bacalaureat.
Veţi păstra în memorie clipele pe care le-aţi petrecut în acest colegiu şi oriunde veţi merge mai departe sunt convins că veţi reuşi să dovediţi că aţi preluat o parte din tainele acestei instituţii, le-a transmis absolvenţilor şeful SMG.
Pentru merite deosebite în activitatea şcolară şi extraşcolară, elevii şi profesorii care şi-au înscris numele în cartea performanţei, au fost recunoscuţi, aplaudaţi, felicitaţi şi recompensaţi de conducerea instituţiei, de stimaţii invitaţi şi de oameni generoşi, care au înţeles că, a răsplăti şi în alte forme eforturile celor mai merituoşi este un mic act la marea devenire a tinerilor cantemirişti.
Nominalizările pentru fiecare categorie în parte au vizat excelenţa în educaţie, contribuţia personală la ridicarea prestigiului instituţiei, seriozitatea, comportamentul deosebit şi alesele calităţi morale. În primul eşalon au intrat elevii care au obţinut premii la faza naţională. În total, la această categorie, au fost premiaţi 7 elevi şi profesorii care i-au pregătit. Cea mai bună activitate sportivă, elevii cu cea mai mare medie anuală, elevi care au obţinut premiul I pe parcursul celor 12 ani de studiu, clasa cu cele mai bune rezultate, cel mai bun colectiv de elevi, cel mai bun redactor, elevi cu rezultate excepţionale, primii 11 elevi din promoţia “Constantin Brâncoveanu-300” conduc în topul categoriilor nominalizate la premii. Festivitatea de premiere a fost condusă de directorul adjunct al instituţiei, prof. Aurel-Constantin Soare.
Celor care au ridicat prestigiul instituţiei li s-au acordat diplome, plachete şi premii speciale, de onoare, de excelenţă, ori instituite de foşti absolvenţi sau în memoria acestora. Sunt realizări care au putut fi posibile cu ajutorul dascălilor de excepţie din Cantemir care asemeni pictorului, dau ultimul retuş, ultima nuanţă asupra desăvârşirii adolescenţilor în uniformă. Pentru întreaga activitate didactică desfăşurată pe parcursul anului, dascălii au fost felicitaţi de comandantul instituţiei, colonel Horia Stănescu. “Vă felicit pe toţi pentru activitatea întreprinsă cu responsabilitate în acest colegiu, pentru profesionalismul de care daţi dovadă în formarea unor personalităţi puternice şi am convingerea că, fiecare dintre dumneavoastră constituie o valoare ce trebuie convertită în alte valori.”
Un alt moment apreciat de toţi participanţii a fost acela al predării Cheii Promoţiei, „simbolul vârstei şi aspiraţiei anilor de liceu militar”, care în acest an, s-a făcut în premieră între două tinere cantemiriste, care poartă pe umeri, în locul treselor, însemnele nobiliare ale unu destin măreţ.
O subtilă dialectică a nostalgiei ne-a cuprins pe fiecare dintre noi, când elevii promoţiei cu numărul 90, au rostit într-un glas Imnul Gaudeamus care a trezit în sufletul tuturor nostalgia anilor de liceu dând senzaţia că, parcă timpul s-a oprit în loc spre a da răgaz prezentului să revadă trecutul şi să scruteze viitorul.
Bun rămas Cantemir, lăcaş al maeştrilor sculptori de caractere puternice, izvor etern de amintiri, nu te vom uita niciodată, indiferent de locurile unde ne vor purta viaţa şi datoria!
În scurgerea ireversibilă a timpului, acest eveniment deosebit, încheierea anului şcolar, are o încărcătură emoţională aparte care-i conferă un caracter unic şi nemuritor.
Şi, pentru că, o etapă s-a finalizat şi alta urmează să înceapă, comandantul instituţiei, colonel Horia Stănescu a avut căteva îndemnuri pentru elevi: să nu vă uitaţi niciodată părinţii care acum se bucură împreună cu voi, să le răsplătiţi gândurile frumoase pe care vi le-au purtat şi le poartă în suflet, să aveţi înţelepciunea de a face mereu alegerile potrivite, să vă păstraţi în continuare poziţia verticală, mândria şi cutezanţa, şi, să ne vedem sănătoşi când, castanii lui septembrie vor vesti toamna, şi, implicit, deschiderea unui nou an şcolar. Vacanţă plăcută!
“Încadrat armonios în învăţământul preuniversitar românesc, Colegiului Militar Liceal “Dimitrie Cantemir” i-a fost acordat titlul de Colegiul Naţional Militar, denumire ce va intra în vigoare începând cu anul şcolar 2014-2015, conform ordinului nr. 3280/10.04.2014, emis de ministrul Educaţiei Naţionale.”

Foto: m.m. principal Cristian Bunea

[flagallery gid=99]