iun. 042015
 

        Cu o istorie bogată ce datează din anul 1912, Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir”, instituţie etalon a învăţământului preuniversitar românesc, care de-a lungul anilor s-a afirmat prin tradiţie, dăruire, prin unicitatea spiritului cantemirist, ce a dezvoltat şi consolidat personalităţi militare puternice, împlineşte astăzi 103 ani de nobilă şi demnă existenţă.

       Prestigiul autentic, dăltuit în cartea istoriei de atâtea generaţii de mănăstireni, şi-a găsit ecoul aşteptat în conştiinţa cantemiriştilor, întărind ideea că legăturile spirituale ale celor două instituţii au fost cultivate şi se dezvoltă într-un tărâm roditor, ale cărui valori consacrate sunt onoarea şi demnitatea.

        Cetate de renume a învăţământului preuniversitar românesc, liceul cantemirist şi-a înscris, în cartea de onoare a promoţiilor numele a peste 13000 de absolvenţi care au întruchipat ca ofiţeri, spiritul de abnegaţie, dăruire, profesionalism şi dragoste de ţară.

      În toţi vibrează mândria de a fi cantemirist, căci tradiţia înseamnă măsură a valorii, blazon inconfundabil, tradus într-o educaţie de calitate ce a făcut din “bătrânul” colegiu de la poalele dealului Gurga, un simbol al continuităţii pe drumul devenirii.

      Într-o societate a cunoaşterii, competitivă şi deschisă, Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” susţine o educaţie în schimbare, serioasă, care oferă şansa fiecărui tânăr de a atinge propria excelenţă, într-un mediu stimulativ.

Pe acest temei, recunoaşterea calităţii şcolii noastre s-a consolidat.

      Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” a fost prima instituţie de învăţământ din întreaga ţară evaluată de ARACIP, primind calificativul Excelent, în octombrie 2011, un rezultat care aşază colegiul ca un adevărat centru de educaţie preuniversitară, fapt dovedit de performanţele pe care le-au avut elevii şi absolvenţii la examenul de bacalaureat şi la concursurile de admitere în învăţământul superior (în ultimii 3 ani am avut 100 % reuşiţi la Bacalaureat şi peste 98% admişi în învăţământul superior militar şi civil).

     An de an, elevii instituţiei se afirmă pe plan naţional şi internaţional prin obţinerea de premii în cadrul olimpiadelor şcolare pe discipline. Cantemiriştii au îmbogăţit palmaresul şcolii cu numeroase premii obţinute la concursuri şi olimpiade, la nivel naţional, dar şi internaţional. Eleva plutonier adjutant Sorina Potcovaru a obţinut menţiune la Olimpiada Internaţională de Lectură, iar elevul caporal Alexandru Buterez a reuşit performanţa extraordinară de a se clasa pe locul VII la Campionatul Mondial de Karate WUKF pentru copii, cadeţi şi juniori de la Szczecin (Polonia). În anul 2014, Alexandru şi-a completat palmaresul cu o medalie de aur obţinută la Campionatul Naţional de Karate şi cu o medalie de aur, una de argint şi două de bronz obţinute la Campionatul European de Karate. În anul 2015, Alexandru a confirmat, din nou, obţinând medalie de aur la Campionatul Naţional de Karate.

       Peste 34 de elevi au obţinut în ultimii cinci ani premii la fazele naţionale ale concursurilor şcolare.

     Performanţă şi valoare, efort şi dăruire, eficienţă şi pragmatism sunt termenii definitorii ai demersului educaţional promovat în acest lăcaş al adevărului şi al demnităţii, unde a fi elev este o cinste dar şi o responsabilitate: cinstea de a fi printre cei mai buni şi responsabilitatea de a fi la înălţimea exigenţelor.

     Purtăm pe umeri povara trecutului care nu ne apasă şi nu ne îngreunează, ci ne obligă să ne ridicăm fruntea, încrezători în păstrarea tradiţiei şi valorificarea diversităţii în acest loc în care, normalitatea, ca stare instituţională înseamnă excelenţă în toate domeniile şi laturile activităţii, iar personalul colegiului, pe coordonate de perseverenţă şi de lucru bine făcut, cu aptitudini organizatorice care întregesc structura celor pedagogice generează permanent calitatea.

 [flagallery gid=158]